Niemand wil ruzie maken en in gezonde relaties komen ze zelden voor. Echter, ruzies zijn soms onvermijdelijk. Je kunt onbedoeld in een conflict belanden met je partner. Het volledig vermijden van ruzies is vaak niet realistisch. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je na een conflict zo snel mogelijk weer in gesprek kunt komen met je partner. Met ander woorden, wat kan je doen om te de-escaleren.
De-escalatie bestaat uit verschillende stappen.
Signalering
De eerste stap is het herkennen dat er een ruzie aan de gang is. Dit wordt meestal fysiek gevoeld door sterke emoties zoals irritatie of angst. Anderen herkennen het aan hun gedrag zoals het maken van verwijten of het zwijgen. Het maakt niet uit hoe je herkent dat er een ruzie gaande is, het is belangrijk dit zo snel mogelijk op te merken.
Aankaarten
Wanneer je merkt dat er een ruzie gaande is, breng je dit onder de aandacht van je partner. Je zegt letterlijk: “We zijn aan het ruziën.” Deze opmerking wordt direct serieus genomen en jullie stoppen beiden met het maken van verwijten.
Gesprek starten
Dit is misschien wel de belangrijkste stap in de-escalatie. Rolverdeling houdt in dat je afspreekt wie er eerst luistert en wie eerst zijn/haar verhaal doet. Dit is essentieel omdat ons brein niet in staat is om tegelijkertijd te vertellen en effectief te luisteren. Dit zou direct weer tot een conflict leiden.
Let op! De rolverdeling moet twee keer plaatsvinden. Beide partners moeten de kans krijgen om hun verhaal te vertellen.